Oficjalna Strona Miasta i Gminy
Baranów Sandomierski
Koło Gospodyń Wiejskich wraz z Ochotniczą Strażą Pożarną w Ślęzakach przeprowadziło cykl warsztatów ukazujących dzieciom, młodzieży oraz zaproszonym gościom tajniki kuchni regionalnej, w tym także lasowiackiej. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, zarówno obecne członkinie, jak i seniorki KGW prezentowały tradycyjne dania z kuchni regionalnej, opowiadały o dawnych tradycjach i zwyczajach związanych ze świętami Bożego Narodzenia i karnawałem. Warsztaty kulinarne zorganizowane zostały w ramach wniosku pn.: „Kuchnia regionalna od juniora do seniora”. Środki na realizację zadania pochodziły z Programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie Fundacji Fundusz Lokalny SMK, a także z budżetu Gminy Baranów Sandomierski. Do przeprowadzenia warsztatów wykorzystane zostało, zakupione ze środków niniejszej inicjatywy wyposażenie pomieszczenia Koła Gospodyń Wiejskich w Ślęzakach. We wszystkich zajęciach z wielkim zaangażowaniem udział brały dzieci oraz młodzież z miejscowości Ślęzaki. Młodzi uczestnicy wykazali się dużą chęcią poznawania dawnych zwyczajów, tradycji oraz pomocy w przygotowaniu warsztatów. Zorganizowane zajęcia były okazją do kultywowania tradycji kulinarnych regionu oraz stały się doskonałym sposobem na integrację międzypokoleniową. Ten przykład lokalnej inicjatywy dowodzi, że po raz kolejny sprawdziło się powiedzenie „przez żołądek do serca”.