Oficjalna Strona Miasta i Gminy

Baranów Sandomierski

Aktualności

Mamy produkt regionalny!

10-03-2016

Lasowiacki karp w galarecie


Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-02-22 przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii produktu rybołówstwa województwa podkarpackiego.

Potrawę zgłosił Pan Stanisław Czechura z miejscowości Knapy (gm. Baranów Sandomierski) będący właścicielem gospodarstwa rybackiego.  Procedura była długa ale zakończona sukcesem.


Wygląd potrawy:
Kawałki karpia z warzywami zanurzone w galarecie.
Kształt:
W zależności od użytej formy do przygotowania potrawy.
Rozmiar:
W zależności od użytej formy do przygotowania potrawy.
Barwa:
Jasnoszara.
Konsystencja:
Stała, galaretowata.
Smak:
Lekko słony z zapachem ryby i octu.

Tradycja:
W Baranowie Sandomierskim w województwie podkarpackim pod koniec XVI wieku został wzniesiony imponujący zamek architektury renesansowej, rezydencja magnacka. Zamek przechodził przez kolejne lata w posiadanie różnych rodzin szlacheckich. Z czasem w okolicy zamku wybudowano wiele stawów hodowlanych, w których hodowano między innymi karpie. Ryby były wykorzystywane do przygotowywania przeróżnych potraw w kuchni zamkowej, z których dużą popularnością cieszył się karp w galarecie. „Mama opowiadała, że to było takie dobre! Hrabia Tarnowski kazał podobną potrawę robić u siebie, bo chciał dorównać w tym względzie Dolańskiemu. Skądś wynalazł przepis i od tej pory na każde święta przyrządzali karpi na pański stół” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Baranowa Sandomierskiego). Przepis na lasowiackiego karpia w galarecie przekazywany był przez pokolenia. Na początku po oczyszczeniu karpia należało go pokroić w dzwonka, osolić i pozostawić na dwie godziny. Następnie przygotowywano odpowiednio warzywa takie jak marchew, cebulę. Karpia gotowano i wykonywano zalewę z octu, ziela angielskiego i liści laurowych. Karpia umieszczano w naczyniu i zalewano specjalnie przygotowaną zalewą. Do dziś w ten sam sposób co przed laty karp w galarecie przygotowywany jest nie tylko na Wigilie Bożego Narodzenia, ale również podczas różnych świąt rodzinnych czy festynów.

 

Informacja ze strony: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podkarpackie/Lasowiacki-karp-w-galarecie

bip
Podmiot publikujący: Gmina Baranów Sandomierski
Osoba odpowiedzialna:
Osoba publikująca: Lidia Ciesielska
Osoba aktualizująca: Lidia Ciesielska
Data wytworzenia: 2016-03-10
Data publikacji: 2016-03-10
Data modyfikacji: 2016-03-10